Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog?

Vaak bestaat er verwarring tussen deze twee beroepsbeoefenaars. De podotherapeut ziet regelmatig patiënten in de praktijk die menen bij een podoloog te zijn. Het grootste verschil zonder op de inhoud van de beroepen in te gaan, is het feit dat de podotherapeut een erkend paramedisch beroep is, dat wil zeggen dat het Ministerie van Onderwijs een officiële HBO 'bachelor-degree' toekent aan de opleiding tot Podotherapeut. Dit in tegenstelling tot de podoloog welke geen erkenning kent van het Ministerie van Onderwijs.
Door onze beroepsvereniging is een document opgesteld met als doel het verschil tussen de Podotherapeut en podoloog uiteen te zetten, zodat de verwijzer en/of patiënt duidelijk voor ogen heeft wat met de podotherapeut wordt bedoeld en wat een podoloog is.
PDF (Podoloog of podotherapeut)

Zijn jullie lid van een beroepsvereniging?

De podotherapeuten in onze praktijk zijn allemaal individueel lid van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten. Alleen iemand die de opleiding Podotherapie met goed gevolg heeft afgesloten mag lid worden. Tevens staat iedere podotherapeut van deze praktijk ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Voor welke klachten kan ik bij jullie terecht

Als podotherapeut behandelen wij alle klachten in het onderlichaam die voortvloeien vanuit afwijkende standen van de voeten, tenen of nagels.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Hielklachten
  • Voorvoetklachten
  • Enkelklachten
  • Vermoeidheidsklachten in de voeten en/of benen
  • Overbelastingsklachten
  • Sportblessures
  • Voetproblemen bij kinderen
  • Steeds terugkerende likdoorns/eeltvorming onder de voet of op/tussen de tenen
  • Wonden of klachten bij diabetes of reuma patiënten
  • Knie-, heup- of rugproblemen

Ik ben een spoedgeval. Wat nu?

Pijn aan je voet is heel vervelend. Je bent eigenlijk meteen al heel onthand. Helaas zijn er te weinig podotherapeuten, zodat er bij iedere podotherapeut een wachttijd is. Wij hebben een afspraak met de huisartsen, dat wanneer iemand snel gezien moet worden, de huisarts met ons contact opneemt.

Hoe lang is de wachttijd?

Helaas hebben ook wij te kampen met een personeelstekort.

Op dit moment is de wachttijd bij de podotherapeut 12 weken.

Voor kinderen onder 16 jaar kunnen we een uitzondering maken, echter
kan de afspraak dan alléén op maandagmiddag plaatsvinden.

Worden de kosten vergoed door mijn ziektekostenverzekeraar?

Podotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Voor meer informatie verwijzen wij u door naar deze pagina.

Hoelang gaan de zolen mee?

Zolen hebben een levensduur van ongeveer 3 jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van het aantal kilometers dat u op de zolen loopt. Tevens speelt ook het onderhoud en de hoeveelheid transpiratie een belangrijke rol in de levensduur.

Wanneer is het nodig om de zolen te laten controleren / wanneer nieuwe of versleten?

Volwassenen:
Ons advies is om uw zolen jaarlijks te laten controleren.
 
Kinderen in de groei:
Ons advies is om de zolen iedere 6 maanden te laten controleren.

Krijg je 'luie' spieren door de zolen?

Bij echte "steunzolen" is dit het geval; soms is er geen keus en kun je de voet alleen maar ondersteunen. Als de voet enigszins te corrigeren is, zal er altijd voor een corrigerende zool worden gekozen. Dit betekent dat de spieren zelf het werk doen.

Kan ik mijn zolen in alle schoenen dragen?

Natuurlijk kosten zolen extra plaats in de schoenen. Tegenwoordig zijn steeds meer schoenen te koop met een losse inlegzool. Door deze te vervangen voor de podotherapeutische zolen verliest u geen ruimte. Bij schoenen zonder losse inlegzool is het afhankelijk van de breedte en hoogte van uw voet en de schoen of u de zolen in die schoenen kan dragen. Bij mensen met een smalle voet en een lage wreef kan dit sneller dan bij mensen met een brede voet en een hoge wreef.

Moet ik mijn zolen altijd blijven dragen?

Daar is geen algemeen antwoord op te geven. Bij aangeboren platvoeten, kan de voet alleen ondersteund worden. Deze mensen zullen dus altijd zolen moeten blijven dragen. Voeten die corrigeerbaar zijn zullen na een aantal jaar weer zonder zolen kunnen lopen.

Maak nu zelf uw afspraak via het online afsprakenportaal

KLIK HIER

Hoorn
Nieuwe Steen 42
Bovenkarspel
Gesloten