Reuma

Er zijn op dit moment meer dan 200 aandoeningen bekend die onder de term “reuma” vallen. Uit onderzoek is gebleken dat 80 tot 96% van alle reumapatiënten voetklachten heeft! Door ontstekingsprocessen in en rondom de voetgewrichten verandert uiteindelijk de voetvorm. Door tijdig in te grijpen wordt geprobeerd om de voetklachten te verminderen en de pijn te bestrijden. N.B. volledige genezing van reumatische voetklachten is niet mogelijk.
Als u last heeft van pijnlijke drukplekken of wonden, dan kunnen de volgende hulpmiddelen en behandelmethoden u wellicht helpen:

Teenorthese
Om drukplekken op de tenen te voorkomen of te verminderen.

Podotherapeutische zool
Om de druk onder uw voet te verminderen.

Vilttherapie
Om direct een plek of wond drukvrij te leggen (dit is een tijdelijke behandeling).

(Semi)orthopedisch schoeisel (wordt niet door de podotherapeut uitgevoerd)
Indien confectieschoenen pijnklachten veroorzaken of (te)veel druk op de voet uitoefenen.

Tips voor thuis

 • Heeft u vervormingen aan uw voeten? Dan is het beter om niet op blote voeten te lopen. Vervormingen aan de voeten veroorzaken mee druk en wrijving. Dit kan leiden tot meer eelt, wonden en pijn.
 • Was dagelijks uw voeten met handwarm water, op dezelfde manier zoals u ook uw handen wast. Neem liever geen voetbad. Uw huid wordt bij lang baden week, waardoor druk- en wrijvingsplekken en wonden kunnen ontstaan.
 • Droog uw voeten zorgvuldig af, vooral tussen uw tenen. Gebruik hiervoor een dunne zacht handdoek, zodat u er makkelijk bij kunt. Zo verminderd u de kans op beschadigingen van de huid tussen uw tenen.
 • Houd uw huid soepel door uw voeten dagelijks in te smeren met een zachte crème. Zorg ervoor dat er geen crème tussen de tenen komt. Uw huid kan hierdoor week worden en sneller beschadigen.
 • Trek dagelijks schone, soepele sokken of kousen aan. Deze mogen niet te groot of te klein zijn. Zorg ervoor dat de naden van de sokken of kousen niet voor drukplekken zorgen. Er zijn naadloze sokken en panty’s verkrijgbaar. Als de voet vervormingen, knobbels en/of drukplekken heeft, kan een niet passende sok of kous met een naad extra pijn veroorzaken.
 • Zorg ervoor dat uw schoenen goed passen. Goed passende schoenen veroorzaken minder druk- en wrijvingsplekken en daarmee minder pijn.

Schoenadvies:

Als u reuma heeft, is het belangrijk om onderstaande schoenadviezen op te volgen. Hierdoor beperkt u het risico van drukplekken.

 • Koop uw schoenen altijd ’s middags. In de loop van de dag worden uw voeten namelijk dikker. Zo koopt u schoenen die u goed past.
 • Loop in de winkel een paar rondjes met beide schoenen aan. Bij twijfel niet kopen. Een goede schoen hoeft u niet in te lopen.
 • Schoenen moeten in de lengte en in de breedte groot genoeg zijn.  Uw tenen moeten voldoende ruimte hebben. Als u staat, moet de schoen 1 cm langer zijn dan de langste teen. De schoenen mogen nooit te spits toelopen, maar horen in overeenstemming te zijn met de vorm van de voet.
 • Laat uw voeten elk jaar opmeten. Uw voeten veranderen naarmate u ouder wordt.
 • Belangrijk voor de ondersteuning van de voet is dat het contrefort (de hielversteviging van de schoen) stevig is. Deze kap zit aan de achterkant van de schoen en mag niet gemakkelijk vervormen. Controleer dit door met uw duim stevig op dit deel van de schoen te drukken.
 • Schoenen met een veter- of klittenbandsluiting hebben over het algemeen een betere pasvorm dan ‘instappers’. De wreefsluiting geeft extra stevigheid aan de voet.
 • De hak van de schoen mag maximaal 2-3 cm zijn. Is de hak hoger dan ontstaat een verhoogde druk onder de voorvoet. Voor een goede stabiliteit van de voet dient de hak breed te zijn.
 • Heeft u zolen of ortheses die u wilt dragen in de schoen? Neem deze dan altijd mee naar de winkel en pas de schoenen met uw zolen of ortheses.
 • Haal een eventueel uitneembaar voetbed uit de schoen als u zolen draagt. Op deze manier verliest u geen ruimte in de schoen. Verzeker u ervan dan de binnenzool vlak is voor u de zool in de schoen plaatst. De zool moet vlak in de schoen liggen.
 • Het is mogelijk dat uw confectieschoenen niet voldoende bescherming bieden. Uw podotherapeut adviseert u dan om een specialist te raadplegen. Deze bepaalt of u (semi)orthopedische schoenen nodig heeft.

Nieuwe patiënt?
MAAK HIER EEN AFSPRAAK

Klik hier voor de actuele wachttijd

Uitsluitend voor
bestaande patiënten
MAAK HIER EEN AFSPRAAK

Hoorn
Nieuwe Steen 42
Bovenkarspel
Gesloten

Reuma

Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 3 miljoen mensen met gewrichtsklachten. Velen hiervan zijn reumapatiënten. Van al deze mensen heeft 80 - 96% voetklachten. Tijdige behandeling door een podotherapeut kan uw klachten verminderen of wegnemen.