Nagelklachten

Nagels zijn belangrijk en het is vervelend als u daaraan klachten heeft. Podotherapeuten helpen u graag klachten te voorkomen en te behandelen.
Uw nagels beschermen de zenuwuiteinden in de toppen van de tenen. Hierdoor voorkomt u eeltvorming en gevoelsverlies in de tenen.
De meest voorkomende nagelklachten zijn ingegroeide nagels, bolle nagels en schimmelnagels.

Ingegroeide nagel

Een ingegroeide nagel ontstaat meestal door afscheuren of verkeerd knippen. Dit komt vaak voor bij de nagel aan de grote teen. Ook kan een oorzaak zijn dat u te smalle of te puntig toelopende schoenen draagt. Door een ingegroeide nagel kunt u een pijnlijke ontsteking rondom de nagel oplopen.
Bij een acute ontsteking rondom de nagel verwijdert de podotherapeut een klein stukje van de nagel. Alleen het stukje dat ingegroeid is, wordt verwijderd. Daarna wordt de huid beschermd door een gaasje tussen de nagel en de huid. Het prikken van de nagel in de huid wordt hierdoor voorkomen.

Bolle nagel/tunnelnagel

Soms heeft uw nagel een afwijkende vorm, zoals een ‘bolle’ nagel of een tunnelnagel. Uw nagel drukt tegen de zijkant van uw nagelbed aan. De kans bestaat dan uw nagel ingroeit. Een dergelijke nagel ontstaat door het (regelmatig) stoten van de nagel, het dragen van te krappe schoenen of door ouderdom. Ook kan de vorm van uw nagel erfelijk bepaald zijn.
De podotherapeut kan een nagelbeugel maken om uw bolle nagel te corrigeren. De behandeling met een nagelbeugel is veel minder pijnlijk en ingrijpend dan een operatie aan de nagel.
De nagelbeugel bestaat uit een op maat gemaakte, dunne metalen draad en wordt op de nagel vastgezet met gel. Het dragen hiervan geeft geen beperkingen en is vrijwel niet voelbaar.

Schimmel- of kalknagel

Een schimmelinfectie aan de nagel wordt in de volksmond ook wel kalknagel genoemd. De schimmel kan afkomstig zijn van een schimmelinfectie van de huid elders op de voet. Vaak begint een schimmelinfectie in een hoekje van de nagel en breidt zich dan verder uit. Wordt de schimmelinfectie niet bestreden dan is het mogelijk dan alle nagels geïnfecteerd raken.
Schimmelnagels worden indien nodig dunner gefreesd en schoongemaakt (dit is een pijnloze behandeling). Deze behandeling is essentieel voor de genezing van uw schimmelnagels. De behandeling van uw schimmelnagels kan gedaan worden door een (medisch) pedicure.

Maak nu zelf uw afspraak via het online afsprakenportaal

KLIK HIER

Hoorn
Nieuwe Steen 42
Bovenkarspel
Gesloten

Verwijderde nagel

Een verloren of verwijderde teennagel heeft soms wel 18 maanden nodig om weer volledig aan te groeien.