Kinderen

De ontwikkeling van de kindervoet en kinderbenen

Pasgeboren tot 1 jaarPasgeboren tot 1 jaar

De platte vorm van babyvoetjes wordt veroorzaakt door het dikke vetkussen dat onder de voet aanwezig is. De botten en spieren zijn nog niet volledig ontwikkeld. Wanneer de voetjes eenmaal belast gaan worden, staan de voeten eerst ver uit elkaar met de benen in een o-stand om het onzekere voortbewegen makkelijker te maken.

 

vanaf 1,5 jaarVanaf 1,5 jaar

Het kind heeft nu ongeveer rechte benen. Letterlijk met vallen en opstaan worden de spieren getraind en wordt het lopen steeds zekerder.

 

Tussen 2-3 jaarTussen 2 en 3 jaar

Nu wordt de o-stand van de benen een x-stand. Ook de enkels vallen nu naar binnen (knikvoetjes). Dit is, tot op zekere hoogte, normaal.

 

Vanaf 5 jaarVanaf 5 jaar

De benen en de voeten groeien meer en meer in een rechte stand, de x-stand zal geleidelijk aan verminderen.

 

Tussen 6-8 jaarTussen 6 en 8 jaar

De benen en voeten moeten recht staan.

 


Over het algemeen is er tot de leeftijd van 6 tot 8 jaar geen reden om ongerust te zijn als de stand van de kindervoet niet overeenkomt met wat voor de leeftijd gebruikelijk is. Neem bij twijfel contact op met uw arts.

Neem in ieder geval contact op met uw arts als sprake is van:

 • overmatig struikelen
 • pijn tijdens het sporten
 • niet lang kunnen of willen lopen
 • vermoeidheid in voeten en/of benen
 • afwijkende of kromme stand van de tenen
 • pijn in de voeten
 • pijn in de enkels, knieën, heupen of rug
 • ingegroeide teennagels

De podotherapeut

Door onderzoek kan de podotherapeut de (vermoedelijke) oorzaak van de klachten bij uw kind vaststellen. Na het onderzoek maakt uw podotherapeut een behandelplan op maat en legt deze aan u voor. De behandeling bestaat uit 1 of meer van de volgende therapieën:

Zolen

Kinderen vanaf 8 jaar kunnen een podotherapeutische zool krijgen om de voetstand te corrigeren of te compenseren. Over het algemeen vinden kinderen het dragen van zolen niet vervelend.

Voorlichting en advies

Tot de leeftijd van 8 jaar is er geen reden om ongerust te zijn als de stand van de kindervoet niet overeenkomt met wat voor die leeftijd gebruikelijk is. De podotherapeut kan u hier over voorlichten en adviseren.

Schoenadvies

Kinderschoenen moeten geschikt zijn voor de voeten en de juiste pasvorm hebben. Tijdens de verschillende leeftijdsfases is het belangrijk dat u goed oplet bij het kopen van kinderschoenen.

0-2 jaar
Baby’s en kinderen die nog niet of net beginnen te lopen, trappelen en spelen graag met hun voeten. Zo ontwikkelen ze de spieren die nodig zijn om te lopen. Het is belangrijk dat deze bewegingen niet belemmerd worden door te kleine babypakjes met voetjes eraan, te kleine schoenen of te strakke sokken. De eerste schoenen zijn pas nodig als uw kindje 2-3 weken echt zelfstandig loopt.

2-3 jaar
De eerste 2 tot 3 jaar dat uw kind loopt, kunnen de voeten 2 tot 3 maten per jaar groeien. Laat gedurende die periode iedere 3 maanden de voeten van uw kind meten om zeker te zijn dat u de goede maat schoenen koopt. Let er op dat zowel de lengte als de breedte wordt gemeten.
Daarna groeien kindervoeten gemiddeld 1 tot 2 maten per jaar. Het is verstandig in die periode de voeten van uw kind ieder half jaar te laten meten.

Op het moment dat uw kind echt begint met lopen, moeten de schoenen aan de volgende eisen voldoen:

 • Juiste pasvorm, juiste breedte
 • Stevige hielomsluiting
 • Goede en stevige sluiting over de wreef van de voet; met veters of klittenband
 • Buigpunt van de schoen onder de bal van de voet
 • Geen hak of een lage brede hak

Maak nu zelf uw afspraak via het online afsprakenportaal

KLIK HIER

Hoorn
Nieuwe Steen 42
Bovenkarspel
Gesloten

Kinderen

Uw kind wil of kan niet lang lopen of heeft bijvoorbeeld een afwijkende stand van zijn of haar tenen. Voor het laten onderzoeken en behandelen van deze klachten bent u bij de podotherapeut aan het juiste adres.